INTELLIGENS OTTHON

A lakásautomatizálás alapja!

Mindenkinek megvannak a maga szokásai, melyek nap mint nap visszatérnek. Reggel felkapcsolni a villanyt először a hálószobában, majd a folyosón, a fürdőszobában és a konyhában. Amikor elhagyjuk a házat, fordítva, és ha hazaérünk, először a folyosón kapcsoljuk fel a villanyt, majd a nappaliban, a konyhában, stb…
a lakásautomatizálás igazi hasznossága ezeknek az állandóan visszatérő lépéseknek az összegyűjtésében rejlik: szcenáriókba programozhatók a világításképek, hangulatok. Minden lakó maga határozza meg a különböző világító egységek kombinációját, melyek egyetlen gombnyomásban futnak össze, és ha akarjuk, bármikor módosíthatók.
1A „tévénézés” hangulata:
leengedni a redőnyöket, a nappali világítása 50%-on és a tévé melletti lámpa 30%-on = 100% kikapcsolódás.
2A „mosdóra menni éjszaka” környezet:
a hálószoba világítása lassan erősödik egészen 25%-ig, a folyosó és a mosdó 50%-on = nyugodt kényelem.
3A „reggeli ébredés” hangulata:
a redőnyök felhúzása (kivéve a hálószobában), a világítás felkapcsolódik a mosdóban és a fürdőszobában, a fűtés a kellemes 22°C-on állapodik meg: a nap elkezdődött.
4A „ház elhagyása” környezete:
a garázsajtó bezárul, a riasztó aktiválódik, a világítás kialszik, a redőnyök leereszkednek: teljes nyugalom az útra.
1Világítás
A lakásautomatizálás alapja! Megalkotni és testre szabni a világítási hangulatokat, majd „összegyűjteni” ezeket egyetlen gombnyomásban … ez maga a valódi kényelem és szabadság érzése!
2Szcenárió modul
Egy praktikus Szcenárió kapcsoló-modul (szoftver/hardware), amelyet maga a lakó is könnyen újraprogramozhat. Egy szcenáriót akár 10 másodperc alatt be lehet állítani. Ez tipikus példája a filozófiájának: a technológia az ember szolgálatában és nem fordítva.
3Redőnyök vezérlése
Egy egyszerű alkalmazás a nagyobb kényelem érdekében. A redőnyök és függönyök a lakásautomatizálás részét képezik. A különböző redőnyök kézi vezérléssel külön-külön és csoportosan is irányíthatók egy szcenárióba téve, akár egyetlen gombnyomásra is.
4Hőmérséklet-szabályozás
Különböző hőmérséklet-beállítás szobánként, a nap minden pillanatában, és minden évszakban. Így akár 30%-os megtakarítást is elérhet a megszokott fűtésszámlájához képest. Télen az ideális meleg, nyáron az ideális hűvösség, teljesen rugalmasan programozható és használható. Szobánként egy termosztát és fűtőelemenként egy vezérelt csatlakozás. A rendszer függetlenül, vagy a lakásautomatizálási rendszerbe integráltan működik. A kívánt hőmérsékleteket szcenáriókba programozhatjuk, és elnevezhetjük, pl.: „hazaérkezés” vagy „ház elhagyása
5Programozott hőmérséklet
A beépített időzíthető hőmérőknek köszönhetően különböző szcenáriókat állíthatunk be a hét minden egyes napjára. Így a My Home előkészíti a jó meleg fürdőszobát felkelés idejére, vagy gondoskodik a fűtés lekapcsolásáról, amikor ön elhagyja a házat.
6Együttműködés vagyonvédelmi rendszerekkel
A jelenlét, távollét állapot a riasztórendszer be-, kikapcsolt státuszához rendelhető. Íly módon lehetőség nyílik intelligens fűtésszabályzásra árnyékolók mozgatására világítás kapcsolására, vízelzárásra. Így más-más beállítások lépnek érvénybe amikor Ön elhagyja a házat vagy hazaérkezik.
7A rendszer távolról való elérése
Az épületautomatizálási rendszer távolról is elérhető, irányítható, telefonon, gsm-en vagy interneten keresztül.
8Multimédia rendszer elhelyezése
Egy nagyobb házban javasoljuk, hogy az összes jelforrás egy helyre kerüljön. Satelite receiverek, audio eszközök, média szerver kelhelyezésére a legjobb megoldás egy jól hűtött és szünetmentes áramforrással ellátott RACK szekrény kialakítása. Természetesen a villám-túlfeszültségvédelmet is ennek megfelelően kell kialakítani. Mivel a RACK szekrényben lévő eszközök működése a környezetbe disszipál, ezért ennek a helységből való elvezetésére is gondolni kell!

Hogyan lehet „Intelligensház” kialakítását elkezdeni?

Több év tapasztalata alapján nyíltan ki kell mondanunk, hogy aki ilyen kategóriájú rendszert szeretne, vagy ilyen rendszert építeni (mint kivitelező) nagy fába vágja a fejszéjét.
Napjaink technikai lehetőségei szinte mindenre kívánságra lehetőséget nyújtanak, de az nem jeleni azt, hogy „mindent” be kell vállalni. Sok területre mondják a „marketingesek”, hogy kész megoldás van, de a valós használat közben kiderül, hogy még csak gyerekcipőben van a technológiai rendszer.
Csak ténylegesen letesztelt eszközparkokat szabad beépíteni egy ilyen rendszerbe, melyre komoly gyártói, képviseleti támogatás van. A felhasználó nem kísérleti nyúl. Nem nála kell kipróbálni a legújabb fejlesztéseket! Hacsaknem a felhasználó technikai mazochista…
Egy rendszer minősége, biztonsága mindig a leggyengébb láncszemeken múlik! Mint tudjuk, hogy egy beruházás esetében az „ár” nagyon fontos tényező, de nem szabad hagyni, hogy csak az ár domináljon!
Ezért egy ilyen feladat elkezdésekor komoly, átgondolt tervezésre és konzultációra van szükség, melyben minden szakágnak rész kell venni!
A rendszer kialakításában a leedő tulajdonosnak van a legfontosabb szerepe. Az Ő igényeinek megfogalmazása a legfontososabb. Nem szabad, hogy például ez designer vagy belső építész szavai legyenek a döntőek! Az ügyfél azért vásárol TV készüléket, hogy nézze. Igaz a szoba hangulatához is kell alkalmazkodnia, de akkor is az egyik legfontosabb tényező legyen a nézhetőség! Sajnos napjainkban pl. a tükrös TV szép megvalósítás, de sajnos nappali fényben nézhetetlen! Projektoros vetítésnek is meg vannak a fontos szabályai. Vászon méret, javasolt nézési távolság, környezeti fényviszonyok stb.

Szerződéskötési elv

Mindenképp tervezés szükséges! Nem szabad tervek nélkül ajánlatot kiadni!
A szerződésben mindenképp rögzíteni kell, hogy a kivitelező csoportok milyen eszközökből dolgoznak és ezeket, hogyan milyen módon telepítik. A telepített eszközöket, kábelezést stb. hogyan tesztelik. Ezekről milyen dokumentációk készülnek.
Rendszeresen találkozunk olyan kábelezéssel, melyről „hivatalos” mérésügyi jegyzőkönyv készült és valójában a kábel ott sincs vagy sérült. Pl. gipszkartonozás közben belefúrtak vagy eltépték! Sőt olyat is tapasztalunk, hogy az erősáram és a betonvasalás kapcsolatban állt egymással!
Ha egy házban az automatizálásra vágyunk, akkor azt is biztosítanunk kell, hogy emberi felügyelet nélkül is BIZTONSÁGOSAN tudjon üzemelni.